Tips om phishing te voorkomen

10 tips om phishing te voorkomen

Het is vaak maar één klik op een link in de mail, ergens op internet of tijdens het openen van een bijlage. De gevolgen zijn groot: gegevensverlies, malware, virussen op de computer of zelfs verlies van geld. Hoe voorkomt u nu phishing? Onderstaand benoemen we 10 punten die u hierbij helpen. Stuur het door naar uw collega, vriend of vriendin en help zo phishing tegen te gaan.

 1. Begin bij je eigen beveiliging
  Zorg voor een goede virusscanner en spamfilter
 2. Controleer het e-mailadres van de afzender
  Vaak zie je hieraan al dat dit geen officieel e-mailadres is.
 3. Taalgebruik en vormgeving
  Veel nepmails staan vol taal- en spellingsfouten. Ook kan je vaak zien dat logo’s en foto’s er iets anders uitzien.
 4. Wachtwoordbeheer
  Dat je niet overal hetzelfde wachtwoord dient te gebruiken weten veel mensen wel. Het gebruik van een wachtwoordmanager is dan ook zeker aan te raden.
 5. Check de link
  voordat je op de link klikt, kan je kijken waar deze naartoe gaat. Voor niet iedereen is dit eenvoudig te controleren, maar hiermee kan je zien of je naar een ‘echte’ of een ‘criminele’ website wordt doorgelinkt.
 6. Vul nooit uw gegevens in
  Een groot kenmerk wat altijd voorkomt bij phishing is dat je iets moet checken/verifiëren, dit gaat vaak over persoonlijk gegevens.
 7. Kijk verder dan alleen je mailbox
  Phishing komt steeds vaker buiten je mailbox voor. Links op internet, via social media en zelfs via WhatsApp worden steeds vaker phishing berichten verstuurd.
 8. SSL-certificaat
  Steeds meer websites hebben een veilige website. Dit kan je zien in de url van de website, staat er een groen slotje voor? Dan is de website veilig en voorzien van een SSL-certificaat. Een andere manier om dit te controleren is de url; een veilige website begint altijd met https:// en andere websites met http://
 9. Bij twijfel niet doen!
  Ben je niet zeker van een mail, link of bijlage? Open deze dan niet of vraag een expert.
 10. Toch geklikt? Bel met onze helpdesk (088 240 0191)
  Natuurlijk kan het gebeuren dat je toch ergens een keer op klikt of in een snel moment een bijlage opent. Meld dit zo snel mogelijk bij onze helpdesk. Hoe sneller je bent, hoe groter de kans is dat we de schade kunnen beperken.